tisdag 15 oktober 2013

Pitabröd med Ryssröra

Minns ni hur gott det var, definitivt en av mina skolmatsalsfavoriter!
Här kommer mitt recept och med egna pitabröd vilket är superenkelt att göra.

Pitabröd
12 stycken

25 g jäst
3 dl vatten 37 grader
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl special

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och lös upp jästen. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl. Arbeta degen i ca 5 minuter.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 12 lika stora bitar och forma till runda bullar. Låt dom jäsa på mjölat bakbord under bakduk ca 20 minuter.
3. Kavla ut bullarna till runda "kakor" 10-12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med mjölat bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Vänd på "kakorna" och lägg dem med undersidan upp på plåten
5. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt dem kallna under bakduk på galler.

Ryssröra 
4 portioner

2 portioner kokt råris
400 g nötfärs
1/3 purjolök
3 dl strimlad vitkål
1/2 röd paprika hackad
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1 1/2 tsk paprikapulver 
1/2 tsk cayennepeppar 
2 msk köttfond
3 msk tomatpure' 
Salt och peppar 

Gör såhär:
Koka riset. Fräs färs, purjolök, vitkål och paprika. Tillsätt oregano, pressad vitlök, paprikapulver och cayennepeppar. Låt allt få en fin brynt yta. Tillsätt köttfond och tomatpure' och smaka av med salt och peppar. Vänd tillsist ner riset.

Servera med pitabröd, citronyoghurt och denna goda gurksallad.
Hacka 1/2 gurka och en knippa persilja som du blandar med 1/2 dl vitvinsvinäger och 1 msk olivolja. 

Njut och dröm dig tillbaka till skolmatsalen ;-)!!!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar