tisdag 14 januari 2014

Familjens favorit bröd

Detta brödet har rykande åtgång här hemma varje gång det görs.

Valnötsbröd med dadlar 
2 limpor

50 gram valnötter
12 urkärnade dadlar 
50 gram jäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 msk salt
1 msk flytande honung
12 dl rågsikt
2 1/2 dl dinkelsikt

Hacka valnötter grovt och strimla dadlarna. Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader. Häll hälften. Av vattnet över jästen och blanda tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung, valnötter, dadlar, rågsikten och nästan allt mjöl. Jag brukar spara 1/2dl till utbaket. Blanda ihop degen till den släpper bunkens kanter i matberedare eller för hand. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tag upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 20 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 5 minuter sänk därefter temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 minuter. Låt svalna på galler.

Jag serverade mitt bröd idag till en jätte god och enkel fisksoppa.


P&K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar